Klasyczna tarta cytrynowa (Classic lemon tart).
Kochani, bez zbędnych wywodów i innych dziwadeł.
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha!
Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić.
Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.
Polecam!
(przepis na tartę o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto:
250 g maki pszennej
140 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 - 3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
5 jajek
140 g cukru
140 ml śmietanki kremowej 30%
sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn (ok. 140 ml soku)
2 łyżki skórki otartej z cytryn
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy płaską kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
- W czasie kiedy ciasto się chłodzi, robimy nadzienie. Mieszamy wszystkie (prócz skórki cytrynowej) składniki trzepaczką balonową, przecedzamy całość przez gęste sito. Dodajemy skórkę cytrynową, odstawiamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy kilka razy widelcem.
Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 st C.
- Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi). Pieczemy przez 10 minut, po czym ściągamy z ciasta obciążenie; pieczemy kolejne 15 - 20 min, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona.
- Kiedy spód jest gotowy, wlewamy w niego krem cytrynowy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, pieczemy ok 20 min, aż nadzienie się zetnie.
- Przed podaniem schładzamy.