Wegetariańskie sajgonki

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 cukinia pokrojona w słupki
  • 1 marchewki pokrojona w słupki
  • 1 zielony ogórek pokrojona w słupki
  • 1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
  • 100g tofu
  • 100g pieczarek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść uprażonego sezamu
  • Sos sojowy
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w słupki o średnicy 1/2cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżkę oliwy, następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 3-5 min po czym dodajemy pieczarki.
  • Całość solimy i czekamy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje,
  • Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Papier ryżowy wkładamy na kilkadziesiąt sekund do ciepłej wody.

Układamy

  • Sajgonki smażymy bardzo delikatnie , zachowując odstępy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem

Sosy do sajgonek

 

Jasny, pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek

 

Składniki:
200 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
3 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
sól do smaku


Wykonanie:

  • Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. 

Pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek 

Składniki:
200 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
3 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
1 czubata łyżeczka cukru
5 łyżeczek jasnego sosu sojowego

Wykonanie:
Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Sos mieszamy, aby podczas gęstnienia się nie przypalił.
Gotowe.
Gęstość sosu można dostosować do swoich upodobań. Jeśli chcecie, aby był troszkę rzadszy, wystarczy dodać do niego (zanim zdejmiemy go z ognia) troszkę gorącej wody.