Matcha & mus z białej czekolady

Składniki:

Matcha biszkopt:

2 jajka

50g mąki uniwersalnej

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

40g cukru pudru

20g mleka

10g oleju

Mus z białej czekolady:

80g białej czekolady (posiekanej)

80g mleka

120ml śmietany do ubijania

2 arkusze żelatyny

Pianka Matcha:

2 żółtka

20g cukru pudru

80g mleka

1 1/2 łyżeczki zielonej herbaty w proszku

150ml śmietany do ubijania

2 arkusze żelatyny

Zielona herbata w proszku do dekoracji//www.flickr.com/photos/56117240@N05/10781113905/">

Matcha biszkopt:

Wyłóż okrągłą formę o przekątnej 20 cm papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

Oddziel żółtka od białek.

Do miski z białkami jaj, dodaj cukier w 2 partiach i  miksuj  na dużej prędkości, aż będą sztywne szczyty. Następnie wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskiej prędkości.

Przesiej mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i proszek z zielonej herbaty. Wymieszaj. Następnie dodaj mleko i olej. Wymieszaj. Na samym końcu połącz  ubitą na sztywno pianę i łopatką połącz wszystkie składniki.

Wlej mieszaninę do formy, piec przez około 12 minut.

Mus z białej czekolady:

Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce. Żelatynę roztop w kuchence mikrofalowej przez około 10 sekund.

Podgrzej mleko. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Połącz z roztopioną żelatyną. Odstaw do  ostygnięcia.

Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj.

Wlej mieszaninę na biszkopt. Schłodź w lodówce.

Pianka Matcha:

W misce, za pomocą miksera wymieszaj żółtka i cukier, aż mieszanina będzie jasnożółta i gruba.

Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce.

Podgrzej mleko. Rozpuść zieloną herbatę w proszku, w gorącym mleku. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu. Gdy krawędź mieszaniny zacznie bąbelkować, wyłącz ciepło i dodaj żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści.

Wlej gorącą mieszaninę do mieszaniny żółtek jaj, dobrze wymieszaj i  pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do mieszaniny jaj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Wlej mieszaninę na warstwę musu białej czekolady. Schłodź w lodówce co najmniej 2 godziny.

Smacznego.