Matcha & mus z białej czekolady
Składniki:
Matcha biszkopt:
2 jajka
50g mąki uniwersalnej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g cukru pudru
20g mleka
10g oleju
Mus z białej czekolady:
80g białej czekolady (posiekanej)
80g mleka
120ml śmietany do ubijania
2 arkusze żelatyny
Pianka Matcha:
2 żółtka
20g cukru pudru
80g mleka
1 1/2 łyżeczki zielonej herbaty w proszku
150ml śmietany do ubijania
2 arkusze żelatyny
Zielona herbata w proszku do dekoracji//www.flickr.com/photos/56117240@N05/10781113905/">
Matcha biszkopt:
Wyłóż okrągłą formę o przekątnej 20 cm papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Oddziel żółtka od białek.
Do miski z białkami jaj, dodaj cukier w 2 partiach i miksuj na dużej prędkości, aż będą sztywne szczyty. Następnie wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskiej prędkości.
Przesiej mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i proszek z zielonej herbaty. Wymieszaj. Następnie dodaj mleko i olej. Wymieszaj. Na samym końcu połącz ubitą na sztywno pianę i łopatką połącz wszystkie składniki.
Wlej mieszaninę do formy, piec przez około 12 minut.
Mus z białej czekolady:
Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce. Żelatynę roztop w kuchence mikrofalowej przez około 10 sekund.
Podgrzej mleko. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Połącz z roztopioną żelatyną. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj.
Wlej mieszaninę na biszkopt. Schłodź w lodówce.
Pianka Matcha:
W misce, za pomocą miksera wymieszaj żółtka i cukier, aż mieszanina będzie jasnożółta i gruba.
Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce.
Podgrzej mleko. Rozpuść zieloną herbatę w proszku, w gorącym mleku. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu. Gdy krawędź mieszaniny zacznie bąbelkować, wyłącz ciepło i dodaj żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści.
Wlej gorącą mieszaninę do mieszaniny żółtek jaj, dobrze wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do mieszaniny jaj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Wlej mieszaninę na warstwę musu białej czekolady. Schłodź w lodówce co najmniej 2 godziny.
Smacznego.