Kuchnia meksykańska

 

Salsa:

  • Pomidory w puszce 500g
  • Papryczka chilli
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół zielonej papryki
  • Czosnek w proszku
  • Bazylia
  • Oregano
  • Papryka czerwona ostra w proszku
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Cukier

 

Całą zawartość puszki wlać do garnuszka (jeżeli w środku pomidory nie są pokrojone to należy je pokroić na niewielkie kostki). Gdy zacznie się to gotować, powinno się zmniejszyć ogień, i dodać warzywa pokrojone w kostki. Należy w ten sposób gotować, aż największe kawałki papryki będą miękkie. Gdy do tego dojdzie doprawiamy łyżeczką czosnku, szczyptą soli, połową łyżki cukru, oraz innymi przyprawami wedle uznania. Po doprawieniu gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Tortille:

Składniki:

  • ponad 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 2 łyżki roztopionego masła - 30 g
  • 200 ml wrzątku
  • płaska łyżeczka soli

Przepis:

W misce umieść mąkę, sól, po czym ugniatając stopniowo dodawaj roztopione masło oraz bardzo gorącą wodę. Po pewnym czasie można ręcznie wyrabiać ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz podzielić ciasto na 12 równych kawałków.

Patelnię skropl  olejem i nagrzej na dużej mocy palnika. Cienko rozwałkuj ciasto i Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełóż placek na nagrzaną patelnię. Podczas smażenia powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza

Farsz: 

Składniki:

  • 100g ryżu białego długiego
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Dwie papryczki jalapeno
  • Papryczka chilli
  • Dwie cebule szalotki
  • Cukinia
  • Kukurydza w puszce (średnia)
  • Czerwona fasola w puszce (mała)
  • Olej z pomidorem i papryką do smażenia

Wstawić ryż. W tym czasie drobno pokroić szalotki, papryczki jalapeno i chilli. Czerwoną i zieloną paprykę oraz cukinię pokroić w kostki.

Na rozgrzany olej wrzucić cebule. Smażyć aż do złocistego koloru. Następnie wrzucić wszystkie papryki. Smażyć pod przykryciem, aż papryka zacznie mięknieć, następnie dorzucić cukinię. Po 5 minutach przesypać składniki do miski. Dorzucić do środka kukurydzę, fasolę i ryż. Wymieszać.

Jeżeli chcemy zrobić quesadille, to przed dosypaniem ryżu należy odłożyć małą miskę warzyw.

Zrobienie quesadilli jest bardzo proste. Należy położyć jedną nieusmażoną toritillę na patelni, nałożyć na nią warzywa oraz starty ser gouda, następnie położyć na to kolejną nieusmażoną tortillę. Smażyć z dwóch stron, aż to roztopienia się w środku sera. I gotowe :)