FALAFEL

Przygotowanie: 60 minut + moczenie ciecierzycy 12 h

Składniki:
– 200 g suchej ciecierzycy
– pół niedużej cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– płaska łyżeczka mielonego kuminu
– po szczypcie: mielonej kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu, chili
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– olej do smażenia, ok 400-500 ml

Składniki:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 2 płaskie łyżki pasty tahini
– 1 ząbek czosnki
– sok z połowy limonki
– szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz w sporej ilości wody i pozostaw na noc.
  2. Po minimum 12 h moczenia odcedź wodę i przełóż ciecierzycę do blendera. Dodaj wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek, sodę i zblenduj całość. Ciasto powinno zacząć się kleić.
  3. W garnku lub pateni typu wok rozgrzej olej roślinny do temperatury ok 160 st C. Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  4. Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami.

SMACZNEGO!