Pierogi
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 litra ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsypać mąkę i łyżeczkę soli.
- Do pojemnika z ciepłą wodą wbić jajko i dodać masło, wszystko razem wymieszać i wlać do miski z mąką.
- Zagnieść ciasto. Powinno być luźne.
- Przykryć miskę ciepłym talerzem i zostawić na ok. 30- 60 minut.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć dowolnej wielkości krążki.
- Nadziewać farszem, dokładnie zlepiać.
- Gotować w osolonej wodzie jeszcze 2 minuty po wypłynięciu.
- Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Farsz na pierogi z fasolą
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- 1ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Natka pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Wcisnąć obrany czosnek, dodać odcedzoną fasolę i rozdrobnić dokładnie widelcem.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.
Farsz na pierogi ze szpinakiem i ricottą
Składniki:
- 1000g świeżego szpinaku
- 200g serka ricotta
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przyrządzania:
- Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć.
- Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie
- Szpinak dodać do cebuli i czosnku, krótko poddusić. Przełożyć na deskę i całość drobno posiekać.
- Wymieszać z bazylią, ricottą, startym parmezanem i posolić do smaku.
Farsz na pierogi ruskie
Składniki:
- 200g białego półtłustego sera
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz
Ponadto:
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyć i ugotować.
- Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oliwie.
- Obrane ziemniaki i ser rozgnieść lub zemleć.
- Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz na pierogi z serem ricotta i owocami
Składniki:
- 250 sera ricotta
- 1 szklanka dowolnych owoców jagodowych ( u nas borówki)
- 1 op, cukru waniliowego
- Skórka starta z cytryny
- 50g płatków migdałowych 1 żółtko
- Cukier do smaku
Sposób przyrządzania:
- Żółtko utrzeć z łyżką cukru, cukrem waniliowym.
- Dodać roztarty ser, skórkę cytrynową i płatki migdałowe, wymieszać.