Pierogi

 

Ciasto:

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 litra ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsypać mąkę i łyżeczkę soli.
  2. Do pojemnika z ciepłą wodą wbić jajko i dodać masło, wszystko razem wymieszać i wlać do miski z mąką.
  3. Zagnieść ciasto. Powinno być luźne.
  4. Przykryć miskę ciepłym talerzem i zostawić na ok. 30- 60 minut.
  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć dowolnej wielkości krążki.
  6. Nadziewać farszem, dokładnie zlepiać.
  7. Gotować w osolonej wodzie jeszcze 2 minuty po wypłynięciu.
  8. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

Farsz na pierogi z fasolą

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
  2. Wcisnąć obrany czosnek, dodać odcedzoną fasolę i rozdrobnić dokładnie widelcem.
  3. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.

Farsz na pierogi ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

  • 1000g świeżego szpinaku
  • 200g serka ricotta
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć.
  2. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie
  3. Szpinak dodać do cebuli i czosnku, krótko poddusić. Przełożyć na deskę i całość drobno posiekać.
  4. Wymieszać z bazylią, ricottą, startym parmezanem i posolić do smaku.

Farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 200g białego półtłustego sera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz

Ponadto:

  • Cebula i oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oliwie.
  3. Obrane ziemniaki i ser rozgnieść lub zemleć.
  4. Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz na pierogi z serem ricotta i owocami

Składniki:

  • 250 sera ricotta
  • 1 szklanka dowolnych owoców jagodowych ( u nas borówki)
  • 1 op, cukru waniliowego
  • Skórka starta z cytryny
  • 50g płatków migdałowych 1 żółtko
  • Cukier do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtko utrzeć z łyżką cukru, cukrem waniliowym.
  2. Dodać roztarty ser, skórkę cytrynową i płatki migdałowe, wymieszać.