ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA


Zapraszam na wspaniałą zapiekankę makaronową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. To jedno z moich ulubionych dań. Robię je dość rzadko, bo ciężko mi się jest powstrzymać przed zjedzeniem potrójnej porcji ;) Dziś skorzystałam z okazji, że znalazłam piękny, świeży szpinak na Hali Mirowskiej.


Przepis:

(3 duże porcje)
500 g świeżego szpinaku
1 cebula
4 suszone pomidory
250 g sera ricotta
1/2 kulki mozarelli w zalewie
200 g makaronu
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól
pieprz
suszona bazylia

Szpinak dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Po chwili dodaję szpinak i podgrzewam patelnię dopóki nie zwiędnie. Na koniec dodaję suszone pomidory pokrojone w kostkę i odstawiam całość na bok. 

Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu.

Szpinak mieszam z serem ricotta. Doprawiam solą, pieprzem, suszoną bazylią. Do masy szpinakowo serowej dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układam kawałki mozzarelli. 

Piekę ok. 25 min w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu. Na ostatnie 5 minut włączam opcje grilla, aby wierzch ładnie się przyrumienił.


Podaję od razu! Smacznego!

Wskazówki:

1. Do masy szpinakowej świetnie pasuje również starta na tarce cukinia.

2. Fanom czosnku polecam dodać 2-3 ząbki.