Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

Bardzo zdrowe , bardzo pożywne , idealne na drugie śniadanie do szkoły . Dobrze  mieć je zawsze w domu ( odpowiednio przechowywane , zachowują świeżość do tygodnia) , bo nic tak nie łagodzi głodu w środku nocy jak ciastko i szklanka mleka.

Składniki (na mniej więcej 16 sztuk)

100 g mąki

50 g płatków owsianych

50 g mielonych migdałów

50 g mielonych orzechów laskowych

100 g brązowego cukru

110 g masła

50 g rodzynek

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
  • W małym garnku rozpuść masło, uważaj, żeby go nie przypalić.
  • Jajko rozbełtaj widelcem.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników wlej roztopione masło, wymieszaj, dodaj rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszaj. Na sam koniec do masy dodaj rodzynki (jeśli lubisz te bakalie, możesz dodać ich więcej).
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką porcje ciasta, spłaszcz je lekko. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo podczas pieczenia nieco urosną.
  • Wstaw blachę z ciasteczkami na 15 min do piekarnika.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie, poczekaj, aż wystygną i stwardnieją. Zjedz od razu, popijając szklanką mleka, lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (zachowują świeżość do tygodnia).