Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami
Bardzo zdrowe , bardzo pożywne , idealne na drugie śniadanie do szkoły . Dobrze mieć je zawsze w domu ( odpowiednio przechowywane , zachowują świeżość do tygodnia) , bo nic tak nie łagodzi głodu w środku nocy jak ciastko i szklanka mleka.
Składniki (na mniej więcej 16 sztuk)
100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów laskowych
100 g brązowego cukru
110 g masła
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- W małym garnku rozpuść masło, uważaj, żeby go nie przypalić.
- Jajko rozbełtaj widelcem.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Do suchych składników wlej roztopione masło, wymieszaj, dodaj rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszaj. Na sam koniec do masy dodaj rodzynki (jeśli lubisz te bakalie, możesz dodać ich więcej).
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką porcje ciasta, spłaszcz je lekko. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo podczas pieczenia nieco urosną.
- Wstaw blachę z ciasteczkami na 15 min do piekarnika.
- Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie, poczekaj, aż wystygną i stwardnieją. Zjedz od razu, popijając szklanką mleka, lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (zachowują świeżość do tygodnia).