Ciasto na mazurki

 

Najlepsza podstawa do wielkanocnych mazurków

Najlepsze ciasto na mazurki z gotowanymi żółtkami przetartymi przez sito. Przepis jest łatwy, a przygotowanie ciasta szybkie. To doskonała podstawa do przeróżnych mazurków, które można udekorować dowolną masą (kajmakową, czekoladową), polać lukrem czy nutellą i ozdobić ulubionymi bakaliami. Polecam na Wielkanoc, bo przecież obok puszystych bab na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowego, fantastycznie przybranego mazurka.

Składniki na kruche ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis:

Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko oraz dokładnie posiekać nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach). Następnie szybko zagnieść ciasto , zawinąć w papier lub w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na 1 cm (część ciasta zostawić na boki) i przełożyć do foremki. Z pozostałej części cista uformować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i zrobić wzorek w paseczki , spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika ) przez 25 minut na jasno – złoty kolor. Przestudzić. Udekorować ulubioną masą , można ozdobić bakaliami.

Smacznego!