Ciasto na mazurki
Najlepsza podstawa do wielkanocnych mazurków
Najlepsze ciasto na mazurki z gotowanymi żółtkami przetartymi przez sito. Przepis jest łatwy, a przygotowanie ciasta szybkie. To doskonała podstawa do przeróżnych mazurków, które można udekorować dowolną masą (kajmakową, czekoladową), polać lukrem czy nutellą i ozdobić ulubionymi bakaliami. Polecam na Wielkanoc, bo przecież obok puszystych bab na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowego, fantastycznie przybranego mazurka.
Składniki na kruche ciasto:
Przepis:
Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko oraz dokładnie posiekać nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach). Następnie szybko zagnieść ciasto , zawinąć w papier lub w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na 1 cm (część ciasta zostawić na boki) i przełożyć do foremki. Z pozostałej części cista uformować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i zrobić wzorek w paseczki , spód ciasta ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika ) przez 25 minut na jasno – złoty kolor. Przestudzić. Udekorować ulubioną masą , można ozdobić bakaliami.
Smacznego!