BABECZKI CYTRYNOWE 

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6

 

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto ucierane:

  • 200g masła
  • 180g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml śmietanki 30 – 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. ( Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując dodać cukier puder.
  5. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i udekorować babeczki.
  6. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!