BABECZKI CYTRYNOWE
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto ucierane:
- 200g masła
- 180g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 300ml śmietanki 30 – 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. ( Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując dodać cukier puder.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i udekorować babeczki.
- Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!