Tarta z łososiem

Oto przepis na przepyszną tartę z łososiem, szpinakiem, porem i suszonymi pomidorami.

Z dodatkiem dwóch rodzajów sera i na idealnym kruchym cieście.

Możecie przygotować ją dzień wcześniej, ponieważ mam wrażenie, że odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8
9
9 9

 

CIASTO

  • 270 g mąki typ 450
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 1/2 niewielkiego pora
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 g wędzonego łososia
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na jednej łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę oraz pora.

Na drugiej szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową.

Do podsmażonych warzyw dodajemy drobno posiekane pomidory, pastę z papryczek i posiekanego łososia.

W misce łączymy sery, jajka oraz śmietankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałe składniki.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Spod formy na tarty o średnicy ok. 24-25 cm oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Następnie ciasto wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.

Schłodzone ciasto oprószamy mąką, umieszczamy na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy obciążenie (u mnie zawsze jest to 1 kg łuskanego grochu).

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem i przekładamy na ciasto farsz.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.