Tarta z łososiem
Oto przepis na przepyszną tartę z łososiem, szpinakiem, porem i suszonymi pomidorami.
Z dodatkiem dwóch rodzajów sera i na idealnym kruchym cieście.
Możecie przygotować ją dzień wcześniej, ponieważ mam wrażenie, że odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.
CIASTO
FARSZ
PRZYGOTOWANIE
Na jednej łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę oraz pora.
Na drugiej szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową.
Do podsmażonych warzyw dodajemy drobno posiekane pomidory, pastę z papryczek i posiekanego łososia.
W misce łączymy sery, jajka oraz śmietankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałe składniki.
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Spod formy na tarty o średnicy ok. 24-25 cm oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Następnie ciasto wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
Schłodzone ciasto oprószamy mąką, umieszczamy na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy obciążenie (u mnie zawsze jest to 1 kg łuskanego grochu).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem i przekładamy na ciasto farsz.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.