Kokosanki

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4

 

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i czekaj , aż całość się rozpuści.
  • Do masła z cukrem dodaj wiórki, wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją.
  • Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50 g cukru, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, a resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka w piecu nieco urosną.
  • Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce z piekarnika.

Smacznego!