Kokosanki
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i czekaj , aż całość się rozpuści.
- Do masła z cukrem dodaj wiórki, wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją.
- Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50 g cukru, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, a resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka w piecu nieco urosną.
- Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce z piekarnika.
Smacznego!