Curry z ciecierzycy z mlekiem kokosowym

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4

 

Porcje: 4

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego*
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 400 g posiekanych pomidorów
  • 200 ml mleka kokosowego*
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżeczki curry*
  • 2 łyżeczki garam masala*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne*
  • Sól i pieprz
  • Ryż jako dodatek

Instrukcja

  1. Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojoną cebulę i smażyć przez około 2-3 minuty.
  2. Teraz dodaj posiekane pomidory i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia krótko, a następnie dodać odsączona ciecierzyca.
  3. Dusić ciecierzycę przez 10 minut.
  4. Następnie dodać przyprawy (curry, garam masala, pieprz cayenne, sól
  5. i pieprz) i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
  6. Na koniec doprawić solą i pieprzem i podawać danie z ryżem.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 253kcal | Węglowodany: 22g | Białko: 10g | Tłuszcz: 14g

Przepis wyszukała: Lilianna Stypuła

Przygotowały: Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz, Lilianna Stypuła