Curry z ciecierzycy z mlekiem kokosowym
Porcje: 4
Składniki
- 1 łyżka oleju kokosowego*
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 400 g posiekanych pomidorów
- 200 ml mleka kokosowego*
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżeczki curry*
- 2 łyżeczki garam masala*
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne*
- Sól i pieprz
- Ryż jako dodatek
Instrukcja
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojoną cebulę i smażyć przez około 2-3 minuty.
- Teraz dodaj posiekane pomidory i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia krótko, a następnie dodać odsączona ciecierzyca.
- Dusić ciecierzycę przez 10 minut.
- Następnie dodać przyprawy (curry, garam masala, pieprz cayenne, sól
- i pieprz) i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem i podawać danie z ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Kalorie: 253kcal | Węglowodany: 22g | Białko: 10g | Tłuszcz: 14g
Przepis wyszukała: Lilianna Stypuła
Przygotowały: Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz, Lilianna Stypuła