Domowe pizzerki (niskokaloryczne)

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8

Ciasto:

  • 85g mąki takiej co przeważnie używacie( ja tym razem użyłam pszennej)
  • Drożdże instant na oko
  • Pół łyżeczki erytrolu
  • Odrobina soli
  • 2g oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 100g pomidorów , ząbek czosnku ( na sos)
  • 50g szynki z indyka
  • 50g pomidorów na wierzch
  • 3 małe pieczarki
  • 60g mozzarella tarta
  • 2g oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże wraz z erytrytolem, solą i 20g mąki mieszamy razem i dolewamy odrobinę wody. Ma wyjść taka konsystencja jak na naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż zaczyn zacznie pracować. Dodajemy 65g mąki, 2g oliwy, odstawiamy ponownie ciasto w ciepła miejsce. Może się wydawać tego ciasta naprawdę mało ale spokojnie. W międzyczasie robimy sos z pomidorów: blendujemy pomidory i pół ząbku czosnku, dodajemy trochę bazylii, soli i pieprzu. Możemy chwilę podsmażyć na patelni. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółeczka szerszą szklanką jak na pierogi. Smarujemy oliwą papier do pieczenia i układamy kółeczka . kładziemy sos, mozzarellę, szynkę, pieczarki i pomidory. Solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Trzeba sprawdzać co jakiś czas bo każdy piekarnik trochę inaczej piecze.

Przepis wyszukała: Zuzia Konstantynowicz

Przygotowały: Zuzia Konsantynowicz , Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz