Domowe pizzerki (niskokaloryczne)
Ciasto:
Dodatki:
Przygotowanie:
Drożdże wraz z erytrytolem, solą i 20g mąki mieszamy razem i dolewamy odrobinę wody. Ma wyjść taka konsystencja jak na naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż zaczyn zacznie pracować. Dodajemy 65g mąki, 2g oliwy, odstawiamy ponownie ciasto w ciepła miejsce. Może się wydawać tego ciasta naprawdę mało ale spokojnie. W międzyczasie robimy sos z pomidorów: blendujemy pomidory i pół ząbku czosnku, dodajemy trochę bazylii, soli i pieprzu. Możemy chwilę podsmażyć na patelni. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółeczka szerszą szklanką jak na pierogi. Smarujemy oliwą papier do pieczenia i układamy kółeczka . kładziemy sos, mozzarellę, szynkę, pieczarki i pomidory. Solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Trzeba sprawdzać co jakiś czas bo każdy piekarnik trochę inaczej piecze.
Przepis wyszukała: Zuzia Konstantynowicz
Przygotowały: Zuzia Konsantynowicz , Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz