Pikantna tajska zupa z tofu

1
1 1
2
2 2

Składniki na 4 porcje

2 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

3-4 cm świeżego imbiru

4 ząbki czosnku

Glony Nori – 7 arkuszy

500 ml bulionu warzywnego

150 g makaronu ryżowego brązowego

120 g wędzonego tofu

Sos sojowy Tamari

2- 3 łyżki masła klarowanego

Kiełki fasoli Mung

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w słupki i dusimy ok 10 min. Na maśle klarowanym ze świeżym imbirem i czosnkiem. Dodajemy bulion i „pokruszone” glony Nori, zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i makaron ryżowy, doprawiamy do smaku. Na talerzu posypujemy kiełkami fasoli Mung.