Ciasto marchewkowe

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8

 

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zamiast gałki i cynamonu dałam przyprawę piernikową)
  • 3 szkl. startej marchwi
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów

Krem:

  • 25 dag serka kremowego typu 'Philadelphia'
  • 5 łyżek masła (70 g)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub aromatu śmietankowego)
  • 1 szkl. cukru pudru

Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam.

Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C.

Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.