Wegetariańskie sajgonki

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 cukinia pokrojona w słupki
  • 1 marchewki pokrojona w słupki
  • 1 zielony ogórek pokrojona w słupki
  • 1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
  • 100g tofu
  • 100g pieczarek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść uprażonego sezamu
  • Sos sojowy
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w słupki o średnicy 1/2cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżkę oliwy, następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 3-5 min po czym dodajemy pieczarki.
  • Całość solimy i czekamy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje,
  • Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Papier ryżowy wkładamy na kilkadziesiąt sekund do ciepłej wody.

Układamy

  • Sajgonki smażymy bardzo delikatnie , zachowując odstępy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem

Sosy do sajgonek

 

Jasny, pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek

 

Składniki:
200 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
3 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
sól do smaku


Wykonanie:

  • Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. 

Pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek 

Składniki:
200 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
3 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
1 czubata łyżeczka cukru
5 łyżeczek jasnego sosu sojowego

Wykonanie:
Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Sos mieszamy, aby podczas gęstnienia się nie przypalił.
Gotowe.
Gęstość sosu można dostosować do swoich upodobań. Jeśli chcecie, aby był troszkę rzadszy, wystarczy dodać do niego (zanim zdejmiemy go z ognia) troszkę gorącej wody.

Matcha & mus z białej czekolady

Składniki:

Matcha biszkopt:

2 jajka

50g mąki uniwersalnej

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

40g cukru pudru

20g mleka

10g oleju

Mus z białej czekolady:

80g białej czekolady (posiekanej)

80g mleka

120ml śmietany do ubijania

2 arkusze żelatyny

Pianka Matcha:

2 żółtka

20g cukru pudru

80g mleka

1 1/2 łyżeczki zielonej herbaty w proszku

150ml śmietany do ubijania

2 arkusze żelatyny

Zielona herbata w proszku do dekoracji//www.flickr.com/photos/56117240@N05/10781113905/">

Matcha biszkopt:

Wyłóż okrągłą formę o przekątnej 20 cm papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

Oddziel żółtka od białek.

Do miski z białkami jaj, dodaj cukier w 2 partiach i  miksuj  na dużej prędkości, aż będą sztywne szczyty. Następnie wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskiej prędkości.

Przesiej mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i proszek z zielonej herbaty. Wymieszaj. Następnie dodaj mleko i olej. Wymieszaj. Na samym końcu połącz  ubitą na sztywno pianę i łopatką połącz wszystkie składniki.

Wlej mieszaninę do formy, piec przez około 12 minut.

Mus z białej czekolady:

Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce. Żelatynę roztop w kuchence mikrofalowej przez około 10 sekund.

Podgrzej mleko. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Połącz z roztopioną żelatyną. Odstaw do  ostygnięcia.

Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj.

Wlej mieszaninę na biszkopt. Schłodź w lodówce.

Pianka Matcha:

W misce, za pomocą miksera wymieszaj żółtka i cukier, aż mieszanina będzie jasnożółta i gruba.

Namocz arkusze żelatyny w wodzie, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij nadmiar wody i umieść w małej misce.

Podgrzej mleko. Rozpuść zieloną herbatę w proszku, w gorącym mleku. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu. Gdy krawędź mieszaniny zacznie bąbelkować, wyłącz ciepło i dodaj żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści.

Wlej gorącą mieszaninę do mieszaniny żółtek jaj, dobrze wymieszaj i  pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ubij śmietanę na miękkie szczyty. Dodaj do mieszaniny jaj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Wlej mieszaninę na warstwę musu białej czekolady. Schłodź w lodówce co najmniej 2 godziny.

Smacznego.

Tarta czekoladowa Anny Olson

 

 

Składniki na tartę czekoladową:

Ciasto:
– 125 g miękkiego masła
– 70 g cukru pudru
– 3 żółtka
– 175 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
– 120 g śmietanki 36%
– 40 g masła
– 200 g czekolady deserowej
– 70 g cukru
– 1/2 szklanki kawy (1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:
– 150ml śmietanki tortowej
– łyżeczka cukru pudru
Zamiast powyższych składników można tez użyć bitą śmietanę w sprayu

 Forma do tarty 25 cm.

Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Dodajemy żółtka i wszystko dokładnie razem wyrabiamy – do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (ale nie jest to konieczne) i przekładamy rozwałkowane ciasto jednocześnie dokładnie wylepiając boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło. Następnie formę wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ciasto tary powinno być matowe. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Gdy tarta nam stygnie robimy nadzienie czekoladowe. Na gazie rozpuszczamy masło ze śmietanką (nie gotujemy). Kiedy śmietanka będzie już gorąca i masło roztopione, zalewamy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy zaparzoną ciepłą kawę. Potem rozbijamy dwa całe jajka, mieszamy je, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze ekstrakt z wanilii i po wymieszaniu wylewamy na tartę.

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut – jak wierzch tarty się zetnie. Tartę studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Gotową tartę dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego.

Kuchnia meksykańska

 

Salsa:

  • Pomidory w puszce 500g
  • Papryczka chilli
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół zielonej papryki
  • Czosnek w proszku
  • Bazylia
  • Oregano
  • Papryka czerwona ostra w proszku
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Cukier

 

Całą zawartość puszki wlać do garnuszka (jeżeli w środku pomidory nie są pokrojone to należy je pokroić na niewielkie kostki). Gdy zacznie się to gotować, powinno się zmniejszyć ogień, i dodać warzywa pokrojone w kostki. Należy w ten sposób gotować, aż największe kawałki papryki będą miękkie. Gdy do tego dojdzie doprawiamy łyżeczką czosnku, szczyptą soli, połową łyżki cukru, oraz innymi przyprawami wedle uznania. Po doprawieniu gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Tortille:

Składniki:

  • ponad 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 2 łyżki roztopionego masła - 30 g
  • 200 ml wrzątku
  • płaska łyżeczka soli

Przepis:

W misce umieść mąkę, sól, po czym ugniatając stopniowo dodawaj roztopione masło oraz bardzo gorącą wodę. Po pewnym czasie można ręcznie wyrabiać ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz podzielić ciasto na 12 równych kawałków.

Patelnię skropl  olejem i nagrzej na dużej mocy palnika. Cienko rozwałkuj ciasto i Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełóż placek na nagrzaną patelnię. Podczas smażenia powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza

Farsz: 

Składniki:

  • 100g ryżu białego długiego
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Dwie papryczki jalapeno
  • Papryczka chilli
  • Dwie cebule szalotki
  • Cukinia
  • Kukurydza w puszce (średnia)
  • Czerwona fasola w puszce (mała)
  • Olej z pomidorem i papryką do smażenia

Wstawić ryż. W tym czasie drobno pokroić szalotki, papryczki jalapeno i chilli. Czerwoną i zieloną paprykę oraz cukinię pokroić w kostki.

Na rozgrzany olej wrzucić cebule. Smażyć aż do złocistego koloru. Następnie wrzucić wszystkie papryki. Smażyć pod przykryciem, aż papryka zacznie mięknieć, następnie dorzucić cukinię. Po 5 minutach przesypać składniki do miski. Dorzucić do środka kukurydzę, fasolę i ryż. Wymieszać.

Jeżeli chcemy zrobić quesadille, to przed dosypaniem ryżu należy odłożyć małą miskę warzyw.

Zrobienie quesadilli jest bardzo proste. Należy położyć jedną nieusmażoną toritillę na patelni, nałożyć na nią warzywa oraz starty ser gouda, następnie położyć na to kolejną nieusmażoną tortillę. Smażyć z dwóch stron, aż to roztopienia się w środku sera. I gotowe :)

Lemoniada

 

 

Torcik musowy z mango

torcik musowy z mango

Rześki, świeży torcik musowy z mango i błyszczącą glazurą z mango. Smakuje jak milion dolarów ;-), wygląda jak torcik z najbardziej eleganckiej cukierni, a wszystko jest proste do wykonania w domu. To pojedynczy blat biszkoptu, mus z mango z zatopionymi w nim kawałkami świeżego owocu i prosta dekoracja z owoców na glazurze. Polecam do podania na deser do wykwintnej kolacji lub po prostu w celu zaskoczenia znajomych/rodziny podczas podwieczorku :-).

Do wykonania torciku potrzebny będzie 1 blat biszkoptu (resztę można zamrozić).

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Do przepisu będziemy potrzebować tylko jeden z nich.

Poncz:

  • 50 ml likieru cytrynowego ( my użyłyśmy soku z połowy cytryny)
  • 20 ml wody

Wymieszać.

Mus z mango:

  • 600 g pulpy/puree z mango* (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 1 malutkie mango, obrane i pokrojone w kostkę

Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć – powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Najbardziej polecam jednak użycie gotowej pulpy z mango.*

W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia – kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), nie smarować boków. Na spód wyłożyć dolny blat biszkoptu 23 cm. Naponczować delikatnie ponczem (wylewanym na biszkopt przy pomocy małej łyżeczki). Na wierzch i po bokach biszkoptu wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na glazurę z mango:

  • 130 g pulpy/puree z mango*
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.

Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

Gotowy torcik musowy z mango wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie udekorować. Pokroić i podawać.

Przechowywać w lodówce.

 

 

 

FALAFEL

Przygotowanie: 60 minut + moczenie ciecierzycy 12 h

Składniki:
– 200 g suchej ciecierzycy
– pół niedużej cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– płaska łyżeczka mielonego kuminu
– po szczypcie: mielonej kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu, chili
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– olej do smażenia, ok 400-500 ml

Składniki:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 2 płaskie łyżki pasty tahini
– 1 ząbek czosnki
– sok z połowy limonki
– szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz w sporej ilości wody i pozostaw na noc.
  2. Po minimum 12 h moczenia odcedź wodę i przełóż ciecierzycę do blendera. Dodaj wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek, sodę i zblenduj całość. Ciasto powinno zacząć się kleić.
  3. W garnku lub pateni typu wok rozgrzej olej roślinny do temperatury ok 160 st C. Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  4. Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami.

SMACZNEGO!

 

Klasyczna tarta cytrynowa (Classic lemon tart).


Kochani, bez zbędnych wywodów i innych dziwadeł. 
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha! 
Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić.
Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą. 
Polecam!
(przepis na tartę o średnicy 24 cm)

Na kruche ciasto:

250 g maki pszennej

140 g drobnego cukru

125 g zimnego masła

2 żółtka

2 - 3 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie:

5 jajek

140 g cukru

140 ml śmietanki kremowej 30%

sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn (ok. 140 ml soku)

2 łyżki skórki otartej z cytryn

  • Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy płaską kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. 
  • W czasie kiedy ciasto się chłodzi, robimy nadzienie. Mieszamy wszystkie (prócz skórki cytrynowej) składniki trzepaczką balonową, przecedzamy całość przez gęste sito. Dodajemy skórkę cytrynową, odstawiamy. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy kilka razy widelcem. 
    Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. 
  • Nagrzewamy piekarnik do 160 st C. 
  • Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi). Pieczemy przez 10 minut, po czym ściągamy z ciasta obciążenie; pieczemy kolejne 15 - 20 min, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona. 
  • Kiedy spód jest gotowy, wlewamy w niego krem cytrynowy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, pieczemy ok 20 min, aż nadzienie się zetnie. 
  • Przed podaniem schładzamy. 

 

 

Pierogi

 

Ciasto:

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 litra ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsypać mąkę i łyżeczkę soli.
  2. Do pojemnika z ciepłą wodą wbić jajko i dodać masło, wszystko razem wymieszać i wlać do miski z mąką.
  3. Zagnieść ciasto. Powinno być luźne.
  4. Przykryć miskę ciepłym talerzem i zostawić na ok. 30- 60 minut.
  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć dowolnej wielkości krążki.
  6. Nadziewać farszem, dokładnie zlepiać.
  7. Gotować w osolonej wodzie jeszcze 2 minuty po wypłynięciu.
  8. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

Farsz na pierogi z fasolą

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
  2. Wcisnąć obrany czosnek, dodać odcedzoną fasolę i rozdrobnić dokładnie widelcem.
  3. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.

Farsz na pierogi ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

  • 1000g świeżego szpinaku
  • 200g serka ricotta
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć.
  2. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie
  3. Szpinak dodać do cebuli i czosnku, krótko poddusić. Przełożyć na deskę i całość drobno posiekać.
  4. Wymieszać z bazylią, ricottą, startym parmezanem i posolić do smaku.

Farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 200g białego półtłustego sera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz

Ponadto:

  • Cebula i oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oliwie.
  3. Obrane ziemniaki i ser rozgnieść lub zemleć.
  4. Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz na pierogi z serem ricotta i owocami

Składniki:

  • 250 sera ricotta
  • 1 szklanka dowolnych owoców jagodowych ( u nas borówki)
  • 1 op, cukru waniliowego
  • Skórka starta z cytryny
  • 50g płatków migdałowych 1 żółtko
  • Cukier do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtko utrzeć z łyżką cukru, cukrem waniliowym.
  2. Dodać roztarty ser, skórkę cytrynową i płatki migdałowe, wymieszać.

 

 

 BAKŁAŻAN ZAPIEKANY

Z MOZZARELLĄ, PIECZARKAMI I POMIDOREM

Co do bakłażanów, to trudno mi się opanować przed ich kupnem, więc zazwyczaj mam w domu 2,3 sztuki. Pozostałe składniki tej zapiekanki to również nic nadzwyczajnego, może tylko warto pomyśleć czy masz mozzarellę, i jeśli już to wszystko masz - serdecznie zachęcam do jej zrobienia. Można ją jeść solo, można np. z kuskusem, do którego idealnie będzie pasował sos z pieczenia. Jest pyszna, cudnie pachnie, wspaniale smakuje!


Składniki (tą porcją najedzą się 2 osoby):
2 średniej wielkości bakłażany
1 średni pomidor, np. malinowy
kilka pomidorków koktajlowych
6-8 pieczarek
4-5 szalotek bananowych (lub 2-3 zwykłe, niewielkie cebule)
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g. mozzarelli
2 garści startego żółtego sera, u mnie typu cheddar
5 łyżek oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Obrane szalotki kroję w skośne plastry, pieczarki również na dość grube plasterki - wrzucam je razem na patelnię z 3 łyżkami oleju,  odrobinę solę i na mocnym ogniu szybko podsmażam, do lekkiego zarumienienia. Pomidora malinowego kroję w plastry, wykładam na dnie naczynia do pieczenia, oprószam solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na plastrach pomidora rozkładam podsmażone pieczarki z cebulą. Umyte bakłażany kroję w plastry trochę ponad 0,5 cm, posypuję je lekko solą i pieprzem. Mozzarellę kroję na cienkie plasterki. Tak przygotowane bakłażany i mozzarellę wykładam na przemian, układając je na sztorc. Całość posypuję natką pietruszki, na górze układam pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, oprószam mielonym pieprzem, dodatkowo posypuję wszystko połową startego sera. Przykrywam szczelnie naczynie do pieczenia i wstawiam do zimnego piekarnika - nagrzewam go do 200 stopni C. Piekę przez pół godziny, po czym zdejmuję przykrycie, posypuję resztą sera i piekę jeszcze 30 minut, do zrumienienia góry zapiekanki. Od razu podaję.

 

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA


Zapraszam na wspaniałą zapiekankę makaronową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. To jedno z moich ulubionych dań. Robię je dość rzadko, bo ciężko mi się jest powstrzymać przed zjedzeniem potrójnej porcji ;) Dziś skorzystałam z okazji, że znalazłam piękny, świeży szpinak na Hali Mirowskiej.


Przepis:

(3 duże porcje)
500 g świeżego szpinaku
1 cebula
4 suszone pomidory
250 g sera ricotta
1/2 kulki mozarelli w zalewie
200 g makaronu
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól
pieprz
suszona bazylia

Szpinak dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Po chwili dodaję szpinak i podgrzewam patelnię dopóki nie zwiędnie. Na koniec dodaję suszone pomidory pokrojone w kostkę i odstawiam całość na bok. 

Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu.

Szpinak mieszam z serem ricotta. Doprawiam solą, pieprzem, suszoną bazylią. Do masy szpinakowo serowej dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układam kawałki mozzarelli. 

Piekę ok. 25 min w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu. Na ostatnie 5 minut włączam opcje grilla, aby wierzch ładnie się przyrumienił.


Podaję od razu! Smacznego!

Wskazówki:

1. Do masy szpinakowej świetnie pasuje również starta na tarce cukinia.

2. Fanom czosnku polecam dodać 2-3 ząbki.

Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

Bardzo zdrowe , bardzo pożywne , idealne na drugie śniadanie do szkoły . Dobrze  mieć je zawsze w domu ( odpowiednio przechowywane , zachowują świeżość do tygodnia) , bo nic tak nie łagodzi głodu w środku nocy jak ciastko i szklanka mleka.

Składniki (na mniej więcej 16 sztuk)

100 g mąki

50 g płatków owsianych

50 g mielonych migdałów

50 g mielonych orzechów laskowych

100 g brązowego cukru

110 g masła

50 g rodzynek

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
  • W małym garnku rozpuść masło, uważaj, żeby go nie przypalić.
  • Jajko rozbełtaj widelcem.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników wlej roztopione masło, wymieszaj, dodaj rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszaj. Na sam koniec do masy dodaj rodzynki (jeśli lubisz te bakalie, możesz dodać ich więcej).
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką porcje ciasta, spłaszcz je lekko. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo podczas pieczenia nieco urosną.
  • Wstaw blachę z ciasteczkami na 15 min do piekarnika.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie, poczekaj, aż wystygną i stwardnieją. Zjedz od razu, popijając szklanką mleka, lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (zachowują świeżość do tygodnia).

 

Ciasto na mazurki

 

Najlepsza podstawa do wielkanocnych mazurków

Najlepsze ciasto na mazurki z gotowanymi żółtkami przetartymi przez sito. Przepis jest łatwy, a przygotowanie ciasta szybkie. To doskonała podstawa do przeróżnych mazurków, które można udekorować dowolną masą (kajmakową, czekoladową), polać lukrem czy nutellą i ozdobić ulubionymi bakaliami. Polecam na Wielkanoc, bo przecież obok puszystych bab na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowego, fantastycznie przybranego mazurka.

Składniki na kruche ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis:

Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko oraz dokładnie posiekać nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach). Następnie szybko zagnieść ciasto , zawinąć w papier lub w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na 1 cm (część ciasta zostawić na boki) i przełożyć do foremki. Z pozostałej części cista uformować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i zrobić wzorek w paseczki , spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika ) przez 25 minut na jasno – złoty kolor. Przestudzić. Udekorować ulubioną masą , można ozdobić bakaliami.

Smacznego!

 

 

WEGETARIAŃSKIE CANNELLONI Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5

 

dla 3 osób:
ok. 14 rurek cannelloni,

mały bakłażan,
mała cukinia,
papryka,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego plus odrobina wody lub bulionu dla rozrzedzenia sosu,
opcjonalnie pół szklanki śmietanki 18%
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn,

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starty parmezan

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż zrobi się sos. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.

 

 

BABECZKI CYTRYNOWE 

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6

 

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto ucierane:

  • 200g masła
  • 180g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml śmietanki 30 – 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. ( Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując dodać cukier puder.
  5. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i udekorować babeczki.
  6. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

 

Tarta z łososiem

Oto przepis na przepyszną tartę z łososiem, szpinakiem, porem i suszonymi pomidorami.

Z dodatkiem dwóch rodzajów sera i na idealnym kruchym cieście.

Możecie przygotować ją dzień wcześniej, ponieważ mam wrażenie, że odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8
9
9 9

 

CIASTO

  • 270 g mąki typ 450
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 1/2 niewielkiego pora
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 g wędzonego łososia
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na jednej łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę oraz pora.

Na drugiej szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową.

Do podsmażonych warzyw dodajemy drobno posiekane pomidory, pastę z papryczek i posiekanego łososia.

W misce łączymy sery, jajka oraz śmietankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałe składniki.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Spod formy na tarty o średnicy ok. 24-25 cm oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Następnie ciasto wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.

Schłodzone ciasto oprószamy mąką, umieszczamy na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy obciążenie (u mnie zawsze jest to 1 kg łuskanego grochu).

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem i przekładamy na ciasto farsz.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Kokosanki

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4

 

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i czekaj , aż całość się rozpuści.
  • Do masła z cukrem dodaj wiórki, wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją.
  • Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50 g cukru, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, a resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka w piecu nieco urosną.
  • Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce z piekarnika.

Smacznego!

 

Curry z ciecierzycy z mlekiem kokosowym

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4

 

Porcje: 4

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego*
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 400 g posiekanych pomidorów
  • 200 ml mleka kokosowego*
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżeczki curry*
  • 2 łyżeczki garam masala*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne*
  • Sól i pieprz
  • Ryż jako dodatek

Instrukcja

  1. Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojoną cebulę i smażyć przez około 2-3 minuty.
  2. Teraz dodaj posiekane pomidory i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia krótko, a następnie dodać odsączona ciecierzyca.
  3. Dusić ciecierzycę przez 10 minut.
  4. Następnie dodać przyprawy (curry, garam masala, pieprz cayenne, sól
  5. i pieprz) i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
  6. Na koniec doprawić solą i pieprzem i podawać danie z ryżem.

Wartości odżywcze na porcję

Kalorie: 253kcal | Węglowodany: 22g | Białko: 10g | Tłuszcz: 14g

Przepis wyszukała: Lilianna Stypuła

Przygotowały: Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz, Lilianna Stypuła

 

Domowe pizzerki (niskokaloryczne)

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8

Ciasto:

  • 85g mąki takiej co przeważnie używacie( ja tym razem użyłam pszennej)
  • Drożdże instant na oko
  • Pół łyżeczki erytrolu
  • Odrobina soli
  • 2g oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 100g pomidorów , ząbek czosnku ( na sos)
  • 50g szynki z indyka
  • 50g pomidorów na wierzch
  • 3 małe pieczarki
  • 60g mozzarella tarta
  • 2g oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże wraz z erytrytolem, solą i 20g mąki mieszamy razem i dolewamy odrobinę wody. Ma wyjść taka konsystencja jak na naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż zaczyn zacznie pracować. Dodajemy 65g mąki, 2g oliwy, odstawiamy ponownie ciasto w ciepła miejsce. Może się wydawać tego ciasta naprawdę mało ale spokojnie. W międzyczasie robimy sos z pomidorów: blendujemy pomidory i pół ząbku czosnku, dodajemy trochę bazylii, soli i pieprzu. Możemy chwilę podsmażyć na patelni. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółeczka szerszą szklanką jak na pierogi. Smarujemy oliwą papier do pieczenia i układamy kółeczka . kładziemy sos, mozzarellę, szynkę, pieczarki i pomidory. Solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Trzeba sprawdzać co jakiś czas bo każdy piekarnik trochę inaczej piecze.

Przepis wyszukała: Zuzia Konstantynowicz

Przygotowały: Zuzia Konsantynowicz , Konstancja Śmietańska, Emilka Kotowicz

Pikantna tajska zupa z tofu

1
1 1
2
2 2

Składniki na 4 porcje

2 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

3-4 cm świeżego imbiru

4 ząbki czosnku

Glony Nori – 7 arkuszy

500 ml bulionu warzywnego

150 g makaronu ryżowego brązowego

120 g wędzonego tofu

Sos sojowy Tamari

2- 3 łyżki masła klarowanego

Kiełki fasoli Mung

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w słupki i dusimy ok 10 min. Na maśle klarowanym ze świeżym imbirem i czosnkiem. Dodajemy bulion i „pokruszone” glony Nori, zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i makaron ryżowy, doprawiamy do smaku. Na talerzu posypujemy kiełkami fasoli Mung.

Faworki idealne

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8
9
9 9

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (polecam krupczatkę)
  • łyżka cukru pudru (plus do posypania z wierzchu po pieczeniu)
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia: 1 kg smalcu i dwie łyżki oleju

Mąkę i łyżkę cukru pudru przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, tj. żółtka, śmietanę, łyżkę smalcu i spirytus. Dokładnie wyrobić dłońmi ciasto. Ciasto na faworki lubi zagniatanie i zdecydowanie lubi jak trwa długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i miękkie (ok 7 – 8 minut). Po wyrobieniu dobrze jest odłożyć ciasto na ok 30 minut (łatwiej się z nim później pracuje), ale nie jest to konieczne.

Po leżakowaniu ciasto jeszcze chwilę wyrobić. Rozwałkować, złożyć na pól i ponownie na pół. Mocno uderzać w ciasto wałkiem by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ponownie pozagniatać, rozwałkować i składać i znów uderzać. W razie potrzeby można powtórzyć trzeci raz. Jak po każdym uderzeniu będzie pojawiać się dużo pęcherzyków powietrza, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

W szerokim garnku mocno rozgrzać smalec z odrobiną oleju.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą jak najcieniej rozwałkować (im cieńsze tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche), najlepiej na grubość 1 mm. Ciasto pociąć na paski o grubości ok 3 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie i przewlekać (jeden koniec odgiąć i wkładać w nacięcie przeciągając na drugą stronę).

Faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć – powinny pozostać blade, bardzo delikatnie zarumienione. Odsączać na ręczniczku papierowym. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe

 

1
1 1
2
2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8

 

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zamiast gałki i cynamonu dałam przyprawę piernikową)
  • 3 szkl. startej marchwi
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów

Krem:

  • 25 dag serka kremowego typu 'Philadelphia'
  • 5 łyżek masła (70 g)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub aromatu śmietankowego)
  • 1 szkl. cukru pudru

Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam.

Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C.

Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.